河南省许昌高级中学2020届高三上学期9月月考英语试题

申明敬告: 本站不保证该用户上传的文档完整性,不预览、不比对内容而直接下载产生的反悔问题本站不予受理。

文档介绍

河南省许昌高级中学2020届高三上学期9月月考英语试题

许昌高中2020届高三上学期第一次考试 英语试题 注意事项:‎ ‎1、答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。‎ ‎2、选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。‎ ‎3、非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。‎ 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)‎ 第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)‎ 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。‎ A When Boris left school, he could not find a job. He tried hard and he wrote letters to many companies until he could not afford to buy any more stamps. Boris began to lose his confidence, then depressed. Still he went on trying and still he failed. He began to think that he had no future at all.‎ ‎“Why don’t you start your own business?” one of his uncles told him. “The world is a money-locker. You’d better find a way of opening it.”‎ ‎“But what can I do?”‎ ‎“Get out and have a look round.” advised his uncle. “See what people want; then give it to them, and they will pay for it.”‎ Boris began to cycle around the town and found a suitable piece of waste ground in the end. Then he set up his business as a cycle repairer. He worked hard, made friends with his customers and gradually managed to win his good fame. A few months later, he found that he had more work than he could deal with by himself. He found a number of empty shops but they were all no good: in the wrong position, too expensive or with some other problems. But at long last, he managed to find an empty shop in a new place where there were plenty of customers but no competition.‎ Boris and his assistant taught themselves how to repair motor-cycles. Slowly but surely the profits increased and the business developed. At last, Boris had managed lo open the money-locker and found bank notes and gold coins inside.‎ ‎1. What’s the best title for the passage?‎ A. No Education, No Future.‎ B. The World Is a Money-locker.‎ C. Good Fame Is the Key to Success.‎ D. Difficulty of Starting a Small Business.‎ ‎2. Which of the following best describes Boris’s job hunting experience?‎ A. Boring. B. Surprising.‎ C. Encouraging. D. Disappointing.‎ ‎3. Boris started his career by ________.‎ A. repairing cycles B. buying empty shops C. cycling around the town D. developing a waste ground ‎4. Boris finally chose an empty shop in a place because ________.‎ A. it was not so expensive B. he had a lot of old customers there C. there were good opportunities there D. he could make good use of his skills there ‎【答案】1. B 2. D 3. A 4. C ‎【解析】‎ 文章通过讲述Boris创业的故事,说明了世界是一个钱柜,你最好找到一种打开它的方法。‎ ‎【1题详解】‎ 主旨大意题。由“The world is a money-locker. You’d better find a way of opening it.”可知这篇文章通过讲述Boris创业的故事,说明了世界是一个钱柜,你最好找到一种打开它的方法,可知选B。‎ ‎【2题详解】‎ 推理判断题。When Boris left school, he could not find a job. He tried hard and he wrote letters to many companies until he could not afford to buy any more stamps. Boris began to lose his confidence, then depressed. Still he went on trying and still ‎ he failed. He began to think that he had no future at all. 这一段描述了Boris找工作的经历,尽管他不停的尝试,但是却仍然失败,所以Boris找工作的经历非常令人失望,选D。‎ ‎【3题详解】‎ 细节理解题。由Then he set up his business as a cycle repairer.可知Boris通过修理自行车开始了他的事业,选A。‎ ‎【4题详解】‎ 推理判断题。由But at long last, he managed to find an empty shop in a new place where there were plenty of customers but no competition.可知Boris最终在一个地方选择了一个空的店铺是因为那里有好的机会,选C。‎ ‎【名师点睛】‎ 细节题,是指原文提到了某事物、现象或理论,题干针对原文具体叙述本身发问。一般包括直接理解题(在原文中可直接找到答案,常用who, what, when, where, why和how等提问。)语义转化题(需要将题目信息与原文相关信息进行语义上转换,两者存在表达上的差异,有时需要进行加工或整理后方能得出结论)、数字计算题、排列顺序题、图表图画题等。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。小题3细节理解题。由Then he set up his business as a cycle repairer.可知Boris通过修理自行车开始了他的事业,选A。‎ B FITNESS CENTRE The fitness centre offers a variety of activities for members of all ages throughout the week.‎ Activities for Monday 12 July, 2017:‎ Learn to swim. Classes for preschool children aged five and under start at 10:00 am. Classes last 30 minutes and parents must attend with their children. Don’t forget to book in advance, as places are limited, and to pack some warm clothes for after the lesson.‎ Woman’s aerobics (有氧运动). Sessions are for one hour and begin at 10:45 am, led by Melissa. Come along and join us every Monday for an exhilarating hour of ‎ exercise and fun. Leave your kids at the nursery and take time out for yourself. Wear a track-suit or something similar.‎ Lunchtime yoga. Take a break at lunchtime (1:00—2:00 pm) for an hour of meditation and yoga. Enjoy the peace and quiet of our meditation room, and relaxing sessions designed for active people with busy lives. Use your own mat for floor work or hire one from us for a small sum.‎ Family Shootaround. 10:00—5:30 pm. Family Shootaround is open for members and guests to bring the family out for basketball. Half court games are only during this time. There are no full court games during Family Shootaround hours. All participants must sign in at the front desk and wear a wristband during the play.‎ ‎5. When will Melissa be working?‎ A. From 10:00 am to 10:30 am. B. From 10:45 am to 11:45 am.‎ C. From 1:00 pm to 2:00 pm. D. From 10:00 am to 5:30 pm.‎ ‎6. Which activity may need extra fees?‎ A. Lunchtime yoga. B. Learn to swim.‎ C. Women’s aerobics. D. Family Shootaround.‎ ‎7. What is the common requirement of the activities?‎ A. The need to sign in. B. The need to bring something.‎ C. The need to book in advance. D. The need to become a member.‎ ‎【答案】5. B 6. A 7. B ‎【解析】‎ 本文介绍健身中心的一些活动项目。‎ ‎【5题详解】‎ B 推理判断题。根据Woman’s aerobics (有氧运动). 中Sessions are for one hour and begin at 10:45 am, led by Melissa.可知,Melissa From 10:45 am to 11:45 am.在工作。故选B。‎ ‎【6题详解】‎ A 推理判断题。根据Lunchtime yoga. Enjoy the peace and quiet of our meditation room, and ‎ relaxing sessions designed for active people with busy lives. Use your own mat for floor work or hire one from us for a small sum.可知,这个活动需要额外的费用,因为需要垫子,故选A。‎ ‎【7题详解】‎ B 细节理解题。根据Learn to swim. 中and to pack some warm clothes for after the lesson. ;Woman’s aerobics (有氧运动). 中Wear a track-suit or something similar. ;Lunchtime yoga. 中Use your own mat for floor work or hire one from us for a small sum.和Family Shootaround. 中All participants must sign in at the front desk and wear a wristband during the play.可知,每项活动都需要带点东西,这就是活动的共同要求。故选B。‎ ‎【名师点睛】‎ 做推理判断题时,要求考生在阅读时,要抓住文章的主题和细节,分析文章结构,根据上下文内在联系,挖掘文章的深层含义。在进行推理时,考生一定要仔细阅读短文,千万不可脱离原文而仅凭个人的看法,主观臆断。本题第1小题,推理判断题。根据Woman’s aerobics (有氧运动). 中Sessions are for one hour and begin at 10:45 am,led by Melissa. 会议时间为1小时,上午10:45开始,由梅丽莎领导,可知,由此推知Melissa From 10:45 am to 11:45 am.在工作。故选B。‎ C Two of the hardest things to accomplish in this world are to acquire wealth by honest effort and, having gained it, to learn how to use it properly. Recently I walked into the locker room of a rather well-known golf club after finishing a round. It was in the late afternoon and most of the members had left for their homes. But a half-dozen or so men past middle age were still seated at tables talking aimlessly and drinking more than was good for them. These same men can be found there day after day, and, strangely enough, each one of these men had been a man of affairs and wealth, successful in business and respected in the community. If material prosperity were the chief necessity for happiness, then each one should have been happy. Yet, it seemed to me, something very important was missing, else-there would not have been the ‎ constant effort to escape the realities of life through scotch and soda. They knew, each one of them, that their productivity had ceased (停止). When a fruit tree ceases to bear its fruit, it is dying. And it is even so with man.‎ What is the answer to a long and happy existence in this world of ours? I think I found it long ago in a passage from the book of Genesis which caught my eye while I was looking through my Bible. The words were few, but they became memorably impressed on my mind. “In the sweat of the face shall you eat the bread.”‎ To me, that has been a challenge from my earliest recollections (memories). In fact, the battle of life, of existence, is a challenge to everyone. The immortal words of St. Paul, too, have been and always will be a great inspiration to me. At the end of the road I want to be able to feel that I have fought a good fight, I have finished the course, I have kept the faith.‎ ‎8. Which of the following is indicated in the first paragraph?‎ A. Wealth results from honest effort.‎ B. The men seated at tables in the locker room are lost in the significance of life.‎ C. For some people, no way can be found to escape the realities of life other than scotch and soda.‎ D. The men acquire wealth by planting fruit trees.‎ ‎9. The underlined sentence “In the sweat of the face shall you eat the bread” means ________.‎ A. Bread tastes delicious when sweat pours off your face B. No pains, no gains C. Failure is the mother of success D. Bread comes from the sweat on your face ‎10. We learn from the passage that the author ________.‎ A. was a wealthy person in the community B. held a positive attitude towards an active life C. was fond of associating with celebrities (名人)‎ D. kept a secret of the reason why he was so impressed ‎11. What is implied in the passage by the writer?‎ A. To use wealth properly, cat, drink and be merry.‎ B. Where there is a will, there is a way.‎ C. As life is but like a dream, a man is like a fruit tree.‎ D. If you cease to struggle, you cease to live.‎ ‎【答案】8. C 9. B 10. B 11. D ‎【解析】‎ ‎【8题详解】‎ 根据第一段提到Yet, it seemed to me, something very important was missing, else-there would not have been the constant effort to escape the realities of 'life through scotch and soda. They knew, each one of them, that their productivity had ceased(停止). 但是,我想,对他们来说,某种非常重要的东西已经失去了,不然他们又怎会逃避现实,每天用苏打水和苏格兰威士忌将自己灌得烂醉如泥?他们明白,自己已经无法突破现有的成就,故选C项。‎ ‎【9题详解】‎ 根据第二段提到What is the answer to a long and happy existence in this world of ours? I think I found it long ago in a passage from the book of Genesis which caught my eye while I was looking through my Bible. The words were few, but they became memorably impressed on my mind. " In the sweat. of the face shall you eat the bread. "如何才能幸福长寿地生活在世上呢?我想,很早之前在翻阅《圣经》时,我就找到了答案。《创世纪》中有一段话引起了我的注意,它虽然简短,却在我脑海中留下了深刻的印象:“要想糊口,必要汗流满面,故选B项。‎ ‎【10题详解】‎ 根据最后一段提到To me, that has been a challenge from my earliest recollections ( memories). In fact, the battle of life, of existence, is a challenge to everyone. The immortal words of St. Paul, too, have been and always will be a great inspiration to me. 对我而言,它是最初的记忆,也是始终的挑战。实际上,对每个人来说,人生之役,生存之役,都是一种挑战。圣.保罗不朽的教诲,也一直并将永远鼓舞着我,表示作者积极的人生态度,故选B项。‎ ‎【11题详解】‎ 根据第一段提到Two of the hardest things to accomplish in this world are to acquire ‎ wealth by honest effort and, having gained it, to learn how to use it properly. 人生在世最难完成的两件事就是:用诚实的努力获得财富,以及拥有财富后,学会如何正确地运用,再根据第二段提到What is the answer to a long and happy existence in this world of ours?如何才能幸福长寿地生活在世上呢,故D项意思更接近。‎ D Having a great collection of books at home doesn’t really mean that you are a person who loves reading. It may be got from your father or your father’s father, and it can just impress people around you with the fact that you are a person of culture.‎ From my point of view, reading is very important in our daily life. For example, reading is a way of gaining knowledge in different areas. It can help us have a great imagination, and it makes things easier when it comes to making compositions on different themes. It gives you the possibility to speak about science, even if you don’t work in this field. You can express your opinions about a political event because you have read something about that.‎ Secondly, reading gives us the possibility to enter the world of imagination. We can imagine what life will be like in the future. Sometimes, we compare ourselves with the people in the stories we read and they can give us some clues to solve the problems and tell us what to do in certain situations. Books are based on real life. Even if writers are considered to be somehow different from common people, they often face the same problems as we all do.‎ In short, I would like to say that literature is the perfect way of enriching our culture, expressing correctly, having a rich vocabulary, being able to understand different fields and really being considered to be a learned person.‎ ‎12. In the author’s opinion, a person has many books at home only to ________.‎ A. make his house look more beautiful B. show that his father is a learned person C. impress others with the fact that he loves reading D. show that he is rich enough to collect many books ‎13. Which of the following is NOT mentioned in the text?‎ A. Reading a lot is good for writing.‎ B. Reading can help us gain knowledge.‎ C. Reading can help us have a great imagination.‎ D. Reading helps us enter the field of politics easily.‎ ‎14. We can learn from the third paragraph that ________.‎ A. people in stories are always unbelievable B. books may help us solve problems C. writers are good at dealing with problems in life D. writers often have different experiences in life ‎15. What can be the best title for the text?‎ A. Why Is Reading Important in Our Life B. How Can We Become a Learned Person C. Different Reading, Different Functions D. Having a Good Collection of Books Means a Lot ‎【答案】12. C 13. D 14. B 15. A ‎【解析】‎ 读书不仅仅只是让人以为你是个对阅读和文学很热爱的人,而且对你自身的文明修养大有裨益。所以我们应该与书交友。多多读书。‎ ‎【12题详解】‎ C 细节理解题。根据第一段Having a great collection of books at home doesn’t really mean that you are a person who loves reading. It may be got from your father or your father’s father, and it can just impress people around you with the fact that you are a person of culture.可知,以作者看来,一个人在家里有很多书,只是为了给别人留下他喜欢读书的深刻印象。故选C。‎ ‎【13题详解】‎ D 细节理解题。根据第二段中reading is a way of gaining knowledge in different areas. It can help us have a great imagination, and it makes things easier when it comes to making compositions on different ‎ themes.可知,A、B、C在文中都提到了,只有D项未提。故选D。‎ ‎【14题详解】‎ B 推理判断题。根据第三段中Sometimes, we compare ourselves with the people in the stories we read and they can give us some clues to solve the problems and tell us what to do in certain situations.可知,通过与书中的人物进行比较,我们可能从中得出一些解决问题的线索,帮助我们解决问题。故选B。‎ ‎【15题详解】‎ A 主旨大意题。根据第二段第一句From my point of view, reading is very important in our daily life.(阅读在我们的日常生活中非常重要。)第三段第一句Secondly, reading gives us the possibility to enter the world of imagination.(阅读使我们有可能进入想象的世界。)和最后一段In short, I would like to say that literature is the perfect way of enriching our culture, expressing correctly, having a rich vocabulary, being able to understand different fields and really being considered to be a learned person.(文学是丰富我们文化的完美方式,正确地表达,拥有丰富的词汇量,能够理解不同的领域并被认为是真正地有学问。),这三句都为该段的主题句,所以本文都围绕“阅读是生活中很重要”来说的。故A项适合作文章题目。‎ 第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)‎ 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。‎ It’s reported that a male waiter recently poured boiling water over a female customer at a hot pot restaurant after the woman was caught complaining about the waiter’s bad service online. ___16___‎ The female victim, surnamed Lin, reportedly got into an argument with the waiter, surnamed Zhu, when Zhu refused her repeated request for additional soup for her pot. Lin was rushed to hospital and was diagnosed with severe bums on up to 40% of her body. ___17___‎ Many netizens criticized the waiter for being too impulsive and ignoring the possible consequences, but some also accused Lin of being too picky. Meanwhile, some ‎ came up with a question worthy of discussion: ___18___‎ Many tragedies are caused by arguments and if the victim can control his or her anger and try to reach a compromise, the tragedies could possibly be avoided. Sometimes so-called “cowardliness” can be a form of self-protection, especially when you are faced with strangers and you know little about their personalities.‎ ‎___19___ When they calm down afterwards, they would regret their “ridiculous” behavior and have to pay the price for the consequences.‎ In May, a male driver in the southwestern city of Chengdu was captured on film intercepting a woman’s car and dragging her out of her seat, throwing her on the ground, before cruelly kicking her several times on the head, simply because the woman suddenly changed lanes in front of his car.‎ ‎___20___ Forgive others’ mistakes and avoid fueling others’ anger. Accordingly, you may be less likely to suffer from unexpected troubles.‎ A. Will the situation be out of control because of your anger?‎ B. Intolerance has contributed to lots of violent incidents.‎ C. How to keep ourselves safe when we argue with others?‎ D. The waiter has been arrested for further investigation and trial.‎ E. This incident caused an outcry among netizens and opinion leaders.‎ F. But it is difficult to control our anger when we have conflict with others.‎ G. So next time you deal with conflict, it is. mere advisable to control your temper and say “sorry” with a smile.‎ ‎【答案】16. E 17. D ‎ ‎18. C 19. B ‎ ‎20. E ‎【解析】‎ 试题解析:‎ ‎【16题详解】‎ 作为总起段的最后一句,由这段的内容可知,主要是讲一个女顾客在吃火锅的时候不断地要求男服务员加汤,导致男服务员不满,而最终把汤倒到了女顾客的身上的一事。由于空格前的一句最后出现了online一词,结合各个选项的意思,可知E正确。‎ ‎【17题详解】‎ 本题所在的段落是对这件事情的进一步的细致的描述的,从空格前的一句,可知道是描述女顾客在事发后的情况的,故根据常理,空格中的句子应该就要描述男服务员在事发后的情况,故可选D。‎ ‎【18题详解】‎ 根据空格前的前一句中的question,可知空格中的句子必须是一个疑问句;同时,根据下一段的内容,可知C为正确答案。‎ ‎【19题详解】‎ 此空格是本段的总起句。分析本段的内容大意,可知B选项的内容与之相符。‎ ‎【20题详解】‎ 此段主要是讲如何适当地在冲突中控制自己的情绪,从而减少不必要的麻烦的,故可知G为正确选项。‎ 考点:阅读还原句子 第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)‎ 第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)‎ 阅读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。‎ When my oldest son was in high school, he planned to ___21___ a Christian contemporary concert with the youth group from our church. To my ___22___, Aaron invited me to go along. I ___23___ accepted; however, by the time the date of the concert arrived, my youngest son had been ill, and I was ___24___ about him. I hesitated (犹豫). Then my husband ___25___ me to attend the concert, promising he would take care of our youngest.‎ Finally, the ___26___ was made. Aaron was sixteen years old. How many ___27___ would I have to do something fun with him ___28___ he went away to college? And how many youths actually would ___29___ their mothers to attend a concert with them that was clearly for teens? I would not miss this opportunity.‎ At the concert, I ____30____ with Aaron in the third row, putting cotton in my ears to block out the ____31____, ear-splitting music of the first performer. I stood ‎ when the kids stood, clapped when they ____32____, and never let anyone know how ____33____ I was to feel the floor shaking beneath my feet. Aaron and his friends were ____34____ at my enthusiasm (激情).‎ By the time we left the concert, my ears were ringing, but it quickly passed. ____35____ did my son’s teenage years. ____36____ he was in college and away from home. I missed him more than I could say. Whenever I felt ____37____, I would think back to the concert we attended and be thankful once again that I didn’t ____38____ an opportunity to spend time with my son.‎ Aaron is now grown and has a family of his own, but he often calls just to ____39____ and tell me about his day. I drop everything and ____40____ the moment.‎ ‎21. A. join B. take part C. join in D. attend ‎22. A. argument B. agreement C. amazement D. disappointment ‎23. A. hardly B. hurriedly C. suddenly D. happily ‎24. A. crazy B. concerned C. patient D. merciful ‎25. A. prevented B. refused C. stopped D. encouraged ‎26. A. concert B. decision C. problem D. promise ‎27. A. festivals B. years C. opportunities D. months ‎28. A. after B. before C. when D. since ‎29. A. permit B. advise C. invite D. promise ‎30. A. sat B. stood C. lay D. jumped ‎31. A. loud B. pleasant C. wonderful D. sweet ‎32. A. cried B. stood C. clapped D. laughed ‎33. A. excited B. surprised C. curious D. nervous ‎34. A. amused B. confused C. puzzled D. disappointed ‎35. A. So B. Neither C. Such D. Either ‎36. A. At a time B. In time C. In no time D. By the time ‎37. A. tired B. lonely C. upset D. worried ‎38. A. have B. grasp C. obtain D. miss ‎39. A. chat B. notice C. talk D. communicate ‎40. A. wait B. enjoy C. listen D. spend ‎【答案】21. D 22. C 23. D 24. B 25. D 26. B 27. C 28. B 29. C 30. A 31. A 32. C 33. D 34. A 35. A 36. C 37. B 38. D 39. A 40. B ‎【解析】‎ 本文是一篇记叙文。上高中时大儿子Aaron邀请妈妈出席来自他们教堂青年团的一场基督教当代音乐会,妈妈和儿子在一起很快乐。后来儿子上大学,他经常打电话和妈妈聊天,聊他的日子。每当这个时候,妈妈都会放下一切,享受这一刻。‎ ‎【21题详解】‎ D考查动词。A. join加入;B. take part参加;C. join in参加;D. attend出席。当我大儿子在上高中的时候,他打算出席来自我们教堂青年团的一场基督教当代音乐会。根据下文可知是出席欣赏音乐会,而不是参加,故答案为D。‎ ‎22题详解】‎ C考查固定搭配。A. argument辩论;B. agreement同意;C. amazement惊讶;D. disappointment失望。to one’s amazement“使某人惊讶的是”;to one’s disappointment“使某人失望的是”。作者的儿子邀请作者一起去,这让作者感到吃惊。故选C。‎ ‎【23题详解】‎ D考查副词。A. hardly几乎不;B. hurriedly匆忙地;C. suddenly突然;D. happily高兴地。作者感到惊喜,很快答应了。故选D。‎ ‎【24题详解】‎ B考查形容词。A. crazy疯狂的;B. concerned关心的;C. patient耐心的;D. merciful宽容的。根据前文可知,小儿子病了,所以是关心他。故选B。‎ ‎【25题详解】‎ D考查动词的用法辨析。A. prevented阻止;B. refused拒绝;C. stopped停止;D. encouraged鼓励。根据后一句promising he would take care of our ‎ youngest可知,作者的丈夫鼓励作者和大儿子一起看音乐会,作者的丈夫来照顾小儿子,故答案为D。‎ ‎【26题详解】‎ B 考查名词。A. concert音乐会;B. decision决定;C. problem问题;D. promise诺言。make a decision“做决定”。作者决定和大儿子一起去看音乐会。故选B。‎ ‎【27题详解】‎ C考查名词。A. festivals节日;B. years年;C. opportunities机会;D. months月。Aaron已经十六岁了,在他离开去上大学之前,我还有多少机会来和他一起做一些有趣的事情?have opportunities to do sth.有机会做某事。故选C。‎ ‎【28题详解】‎ B考查状语从句引导词。A. after在……之后;B. before在……之前;C. when当……时候;D. since自从……以来。Aaron已经十六岁了,在他离开去上大学之前,我还有多少机会来和他一起做一些有趣的事情?表示“在……之前”用before。‎ ‎【29题详解】‎ C考查动词。A. permit许可;B. advise建议;C. invite邀请;D. promise许诺。根据上文可知,这里说的是儿子邀请妈妈看音乐会。故用invite。‎ ‎【30题详解】‎ A考查动词。A. sat坐;B. stood站立;C. lay躺卧;D. jumped跳跃。在音乐会上,我和Aaron坐在第三排,把棉花塞进我的耳朵里,挡住了第一个表演者震耳欲聋的音乐。答案为A。‎ ‎【31题详解】‎ A考查形容词。A. loud大声的;B. pleasant令人愉悦的;C. wonderful精彩的;D. sweet悦耳的。作者塞着耳朵,说明音乐声太过嘈杂。故选A。‎ ‎【32题详解】‎ C考查动词。A. cried哭;B. stood站立;C. clapped鼓掌;D. laughed大笑。孩子们站着的时候我站着,他们鼓掌的时候鼓掌。根据前一句I stood when the kids stood可推知,此空选C。‎ ‎【33题详解】‎ D 考查形容词。A. excited兴奋的;B. surprised感到惊讶的;C. curious好奇的;D. nervous紧张不安的。作者因感到脚下的地板在震动而紧张。故选D。‎ ‎【34题详解】‎ A考查形容词。A. amused愉快的;B. confused困惑的;C. puzzled茫然的;D.‎ ‎ disappointed感到失望的。Aaron和他的朋友看到我的热情都很高兴。故选A。‎ ‎【35题详解】‎ A考查倒装。A. So这样;B. Neither也不;C. Such这样的,如此的;D. Either两者之一。作者的耳朵一直在响,不过很快就过去了。同样,作者儿子的青年时光也过去的很快。did代替的是passed,“so+do/does/did+主语”表示“也一样”。故选A。‎ ‎【36题详解】‎ C考查短语辨析。A. At a time一次;B. In time及时;C. In no time立刻;D. By the time到……时候为止。很快,大儿子就离家去上大学了。故选C。‎ ‎【37题详解】‎ B考查形容词。A. tired劳累的;B. lonely孤独的,荒凉的;C. upset心烦的;D. worried担忧的。每当作者感到孤独时,就会回忆起大儿子。答案为B。‎ ‎【38题详解】‎ D考查动词。A. have有;B. grasp抓住;C. obtain获得;D. miss错过,想念。作者很感激自己没有错过和儿子在一起的机会。故选D。‎ ‎【39题详解】‎ A考查动词。A. chat聊天;B. notice注意;C. talk谈论;D. communicate交流。根据后文tell me about his day.可知,大儿子有时候打电话跟作者只是聊聊天,不一定是交流什么。选A更适合。‎ ‎【40题详解】‎ B考查动词。A. wait等待;B. enjoy喜爱,享受;C. listen听;D. spend度过,花费。当大儿子打来电话时,作者就放下所有的事情,享受这个过程。故选B。‎ 第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)‎ The story happened in ancient times. A king was so clever that he thought of a good way to test ____41____ his men were reliable.‎ One day, he had a huge rock ____42____ (place) on a roadway at night. Then he hid ____43____ (him) nearby and watched carefully to see if anyone would remove the big rock. Some ____44____ (wealth) businessmen and high officials came by, but they simply walked around it. Many of them even loudly blamed the king for not keeping the roads clear, but none of them would bother ____45____ (get) the big stone out ‎ of the way.‎ Then a villager came along carrying a load of vegetables. On ____46____ (approach) the big rock, he stopped and laid down his burden, trying hard to move the stone to the side of the road. After much pushing, he ____47____ (final) succeeded. As the villager picked up his load of vegetables, he noticed a purse lying in the road where the rock ____48____ (be). The purse contained many gold coins and a note from the king, saying that the gold was for the person ____49____ removed the huge rock from the road.‎ The villager learned a valuable lesson that many others would never understand: Every obstacle presents ____50____ opportunity to improve one’s condition.‎ ‎【答案】41. whether/if ‎ ‎42. placed 43. himself ‎ ‎44. wealthy ‎ ‎45. to get 46. approaching ‎ ‎47. finally ‎ ‎48. had been ‎ ‎49. who/that ‎ ‎50. an ‎【解析】‎ ‎ 本文是故事类文章。一个国王为了测试他的大臣们,把一块巨石放在路中间,但路过的有钱的商人,官员只是绕着石头走,甚至还有人责备国王,最后只有一个村民放下自己的蔬菜搬走巨石,得到了国王的奖赏。这个故事告诉人们:每一个障碍都是改善现状的机会。‎ ‎【41题详解】‎ whether/if ‎ 考查连词。句意:这个故事发生在古代。一个国王非常聪明,他想到了一个测试他的部下是否可靠的好方法。分析句意可知是从句中缺少一个连接词,从意思分析是“是否”之意,故用whether/or。‎ ‎【42题详解】‎ placed ‎ 考查过去分词作宾补。句意:一天晚上,他把一块大石头放在巷道里。根据句意可知stone 和place是被动关系,石头是被放置,故要用过去分词作宾补。所以要用placed。‎ ‎【43题详解】‎ himself 考查反身代词。句意:然后他躲在附近,仔细观察,看是否有人会把那块大石头移走。Hide himself nearby。把自己藏在附近。故用反身代词himself.‎ ‎【44题详解】‎ wealthy 考查形容词做定语。 句意:一些有钱的商人和高级官员走过来,但他们只是绕着石头走。wealth用于修饰 businessmen,修饰名词的要用形容词,故用wealthy。‎ ‎【45题详解】‎ to get ‎ 考查固定搭配。句意:他们中的许多人甚至大声责备国王没有保持道路畅通,但他们谁也不愿把那块挡在路上大石头移走。bothet to do不愿意做…。故填to get。‎ ‎【46题详解】‎ approaching ‎ 考查固定用法。句意:这时,一个村民提着一袋蔬菜走了过来。他走近那块大石头,停下来放下包袱,努力把石头移到路边。on doing sth.为固定用法,“ 一…就…”,故填approching.‎ ‎【47题详解】‎ finally ‎ 考查副词。句意:几经努力,他终于成功了。final在句子中作状语,修饰整个句子,而final是形容词不能修饰整个句子,故要用finally.‎ ‎【48题详解】‎ had been ‎ 考查过去完成时。句意:当村民拿起他的蔬菜时,他注意到在原来有石头的路上有一个钱包。分析句子可知是在曾有岩石的路上,而石头已被他搬走了。他搬走了石头发生在过去,即大石头所在的路是过去的过去,要用过去完成时。故用had been。‎ ‎【49题详解】‎ who/that ‎ ‎ 考查定语从句的关系词。句意:钱包里有一个纸条说“金子是给把巨石从大路上搬走的那个人的。”分析本句可知the person是先行词,在从句中作主语,故用who/that。‎ ‎【50题详解】‎ an ‎ 考查冠词。句意:这个村民学到了许多人永远不会明白的宝贵教训:每一个障碍都是改变现状的机会。Opportunity,是元音读音开头的,要用 an ,表示数字“一”。故用an。 ‎ 第四部分写作(共两节,满分35分)‎ 第一节短文改错(共10小题;每小题l分,满分10分)‎ ‎51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。‎ 增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。‎ 删除:把多余的词用斜线(\)划掉。‎ 修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。‎ 注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。‎ Now I’d like to tell you something that took place in my school yesterday. In the afternoon we had held a grown-up ceremony for our come 18-year-old birthday. At first we made an promise that as grown-up we should have a sense of duty for our society from now on. Then we expressed our thanks to our parents they had gone through hardships to bring us up and our teachers who had been educating us patient. And our teachers also gave them cards expressing their good wishes. Finally we put on wonderfully performances, singing or dancing. We learned a lot from the activity. I think it is of great important for us. I will never forget that day in my life.‎ ‎【答案】1. 去掉had ‎ ‎2. come→coming ‎ ‎3. an→a ‎ ‎4. grown-up→grown-ups ‎ ‎5. they→who/that ‎ ‎6. patient→patiently ‎ ‎7. them→us ‎ ‎8. wonderfully→wonderful ‎ ‎9. or→and ‎ ‎10. important→importance ‎【解析】‎ ‎【分析】‎ 这是一篇记叙文。记叙了作者学校昨天举行18岁成人仪式的经过。‎ ‎【详解】1考查动词时态。句意:下午我们为即将到来的18岁生日举行了成人仪式。根据前文提到的yesterday,要用一般过去时态。故去掉had。‎ ‎2.考查非谓语动词。句意同上。形容词性物主代词后接动名词形式。故come改为coming。‎ ‎3.考查冠词。句意:起初,我们承诺,作为成年人,从现在开始我们应该对我们的社会有责任感。make a promise意为"答应;允诺",是固定搭配。故an改为a。‎ ‎4.考查名词的数。句意同上。grown-up意为"成年人,大人",是可数名词,根据上下文语境要用复数形式grown-ups。故grown-up改为grown-ups。‎ ‎5.考查定语从句连接词。句意:然后,我们表达了我们的感谢,我们的父母谁经历了艰难的抚养我们,我们的老师一直教育我们耐心。分析句子结构可知为定语从句修饰先行词parents且在从句中作主语,用关系代词that/who。故they改为who/that。‎ ‎6.考查副词。句意同上。educate是动词,要用副词修饰。故patient改为patiently。‎ ‎7.考查代词。根据句意:而老师们也送了卡片给我们以表达对我们的祝福。应用代词us。故them改为us。‎ ‎8.考查形容词。句意:最后我们进行了精彩的表演,唱歌和跳舞。performances为名词需要形容词修饰,故wonderfully改为wonderful。‎ ‎9.考查连词。句意同上。singing和dancing之间是并列关系而非选择关系,用连词and。故or改为and。‎ ‎10.考查固定短语。句意:我认为这对我们很重要。固定短语be+of+抽象名词“”,相当于be+该抽象名词的形容词形成,主要用来表示主语的性质。故important改为importance。‎ 第二节书面表达(满分25分)‎ ‎52.随着人们生活水平的提高,越来越多的家庭有了私家车,你班同学就私家车的问题进行了讨论,提出了两种不同的观点和看法,请你根据讨论的结果向报社编辑写封信,客观的介绍这两种看法。‎ 支持者认为:‎ ‎1. 方便,快捷,舒适的交通工具。‎ ‎2. 反映出人们生活富裕,国家富强。‎ ‎3. 带动促进其他行业的发展。‎ 反对者认:‎ ‎1. 废气污染严重。‎ ‎2. 过多的影响交通,导致更多事故。‎ ‎3. 停车问题日益突出。‎ 要求字数:100左右。(私家车:private cars交通:transportation)‎ Dear editor,‎ ‎_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________‎ Yours truly,‎ Li Hua ‎【答案】Dear editor,‎ I am writing to you about the discussion we recently had about whether it is good or not for families to have private cars.‎ With the development of people’s living conditions, more and more people have their own cars. Some of us think it is good to have private cars. Firstly, it is a convenient, fast and comfortable means of transportation tool. You can go to any places at any time. Secondly, it shows people are becoming richer and the country stronger. It also makes businesses and industries develop faster. However, others have different opinions. They think cars give off waste gas, and pollute the environment. Too many cars will have bad effects, such as more accidents. Besides, parking cars is another problem. Maybe people should think carefully before they buy a car.‎ Yours truly,‎ Li Hua ‎【解析】‎ 试题分析:本文是一封书信。随着人们生活水平的提高,越来越多的家庭有了私家车,你班同学就私家车的问题进行了讨论,提出了两种不同的观点和看法,请你根据讨论的结果向报社编辑写封信,客观的介绍这两种看法。写好此文,需注意三点:一是写信格式要准确,切记要写好信的开头结尾。二是要详略得当,本文应重点写的是两种不同的观点和看法。三要注意适当地增加细节,恰当地使用连接过渡词,以使行文连贯。另外,在写作时要注意时态、语态的合理运用。‎ ‎【亮点说明】‎ 本文是一封书信,格式正确,重点突出,符合要求,文中使用了很多高级词汇、短语和句子。Some of us think it is good to have private cars.句中使用宾语从句;it shows people are becoming richer and the country stronger. 句中使用比较级;Firstly, Secondly, However, Besides等的运用使文章层次分明,上下文连贯。‎ ‎ ‎
查看更多

相关文章

您可能关注的文档